25 Ağustos 2012 Cumartesi

2013 Zor geçecek!!

AKP iktidara geldiğinden bu yana ülke gündeminde ülkemizin ekonomik geleceği ile ilgili hiçbir konu tartışılmadı, konuşulmadı ve hükümet tarafından hiç bir düzenleme yapılmadı. Dünya genelinde süren krizler bizi etkilememiş gibi görünüyordu. Aslında bu görüntü tamamen kandırmaca bir görüntü idi. Anadolu'da sıkça anlatılan yaşlı eşeğin boyanarak satılmasına benzer bir görüntü. Kuvvetli bir yağmurda eşeğin boyası çıkar ve satıcının da foyası meydana çıkar mutlaka. 
***
Dünya genelindeki ekonomik krizin dışında kalmış gibi görünmemizin en büyük sebebi Cumhuriyet tarihi boyunca devletimize kazandırılan ve devletimizin en büyük ekonomik girdilerinden olan fabrika ve taşınmazların satılması suretiyle elde edilen paralardı. Üstelik bu ekonomik varlıklarımız yok pahasına adeta birilerine peşkeş çekilmek suretiyle satılmışlardı. Hükümet devletin varlıklarını ve çeşitli sebeplerle el koyduğu özel sektöre ait bir çok kuruluşu arka arakaya sattı. Adeta borç batağına saplanıp tefecinin eline düşmüş müflis iş adamı gibi elimizdeki tüm fabrika ve taşınmazlar ile ekonomik kuruluşlar yerli ve yabancı yatırımcılara yok pahasına satıldı. Elde edilen paralar belki günü kurtardı ama geleceğimizi de ipotek altına aldı. İşte 2013'ten itibaren o ipotekli günlerin acısı çıkmaya başlayacak.
***
Hükümet artık satacak bir şey bulamıyor. 2012'nin sonunda bütçe önemli miktarlarda açık verecek. Hükümet belediyelerin ve diğer kamu kuruluşlarının ödeneklerinde önemli ölçüde kısıtlamaya gitmeye başladı bile. 2013 yılında bu kısıtlamalar daha da derinleşecek. Memur maaş zamları 2013 için yüzde 3+3 olarak öngörülüyor. Belki de bu öngörü kriz bahanesiyle "0"a düşecek. Yine kriz bahanesiyle sözleşmeli personelin birçoğu işsiz kalabilir. Okulların ödenekleri tamamen kesilerek, okulların masrafları velilere yıkılabilir. Zaten bir çok okulda illegal olarak 4-5 yıldan bu yana masraflar velilere yıkılmış durumda. Özellikle ısınma ve temizlik masrafları Katkı Payı adı altında aylık olarak velilerden toplanıyordu. Bu durum resmiyet kazanabilir.
***
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek uzun zamandır önümüzdeki günlerde uygulamaya konulacak "Sıkı Bütçe Programı" üzerine çalışmalar yapıyor. Suriye Krizi ve Pkk'nin artan eylemleri arasında bazı önlemler vatandaşa hissettirilmeden uygulamaya konuluyor bile. Ekonomik gidişat ülkemizi nasıl bir batağa götürdüğünü farkedemiyoruz bile. Ergenekon, Balyoz, Darbe, Şike, Terör, Arap Baharı derken ülkenin ekonomik sıkıntıları bir türlü gündemde yer bulamıyor.
***
AKP Hükümeti göreve geldiği günden bu yana devlete ekonomik girdi sağlayacak hiçbir yatırım yapmadı. Tam aksi elimizde avucumuzda ne var ne yok hepsini sattık. Metro, duble yol ve hızlandırılmış tren hatlarından başka bir yatırım yok. İstanbul'a bir üçüncü köprü projesi ile Marmaray projesi ile Başbakan'ın çılgın projesi Kanalİstanbul'u da eklersek bunca zamandır yapılan yatırımlar ortaya çıkıyor. 10 Yılda yapılanların hepsi bu. Bunun dışında eğitim sistemi tam bir yapboz tahtasına dönüştürüldü. Sağlık sektöründe memnun olan hiç kimse yok. Özel hastaneler mantar gibi çoğalırken fukara vatandaşın tek çaresi olan devlet hastaneleri tel tel dökülüyor. Çok övündükleri randevu sisteminde 10-12 günden önce randevu almanız mümkün değil. Sosyal güvenceniz bulunmasına rağmen para ödemeden adım atamıyorsunuz.
***
Memleketin içinde bulunduğu ve yapay gündemlerle bugüne kadar karartılan gerçek durum yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Sırf "Allah" dediği için Tayyip Erdoğan'a oy verenler de bu vebale ortak olmuşlardır. 2013 yılından itibaren ülkemizi oldukça sıkıntılı bir dönem bekliyor. Ümidimiz bu sıkıntılı dönemi çok acılar yaşamadan atlatmak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder