23 Haziran 2012 Cumartesi

Eskişehirspor 2. Mali Kongresi ve düşündürdükleri...

Eskişehirspor'un 2. Olağan Mali Genel Kurulu, 22 Haziran 2012 tarihinde toplandı. Toplantı sonucunda Halil Ünal başkanlığındaki yönetimin mali tablosu üyelere takdim edildi ve üyelerin "tamamı" tarafından ibra edildi. Yani bizim anlayacağımız şekliyle Halil Ünal ve ekibinin son 1 yıllık icraatları, harcamaları tüm Eskişehirspor üyelerince beğeniliyor ve hesapların düzgün tutulduğu onaylanıyor. Kongre'de hiçbir muhalif ses yok. "Şu harcama neyin nesidir?" "Bu kadar borcu nerden yaptık?", "352 bin 552 lira tutarındaki "diğer giderler" nedir?" gibi soruları soran yok. Eskişehirspor üyeleri bu tür sorulara gerek görmemişler ve yönetimi temize çıkarmışlardır.
***
Yönetimin üyeler tarafından temize çıkarılmasının yanısıra internet ortamında bir araya gelen Eskişehirspor tarafarlarının ise, ortaya konulan Mali tabloya oldukça ağır eleştirileri var. Eskişehirspor sevdalılarınca dillendirilen bu eleştirilerin büyük kısmına bende katılıyorum. Genel Kurul kararı oybirliğiyle alınmış buna kimse ses çıkaramaz. Ancak mevcut mali tabloyu gördüğümüz vakit de kafamızda bazı soru işaretleri oluşuyor. Bu soru işaretlerini düşünce bazında paylaşmak da elbette bizim sevdamıza olan bağlılığımızın getirdiği bir vazifedir.
***
Halil Ünal uzun zamandır yaptığı bir çok konuşmada borçsuz kulüp olmaktan söz ederken birden 7 milyon lira civarında bir borç ile karşılaşıyoruz. Halil Ünal Mali Genel Kurul'da "borçsuz kulüp" söylemini "az borcu olan kulüp" söylemi ile değiştiriyor. Biz kendilerinin bu tür söylem değişikliklerine alışkınız ancak yine bunca borcun Eskişehirspor'un sırtına yıkılmasına da gönlümüz elvermiyor. 
***
Mali Genel Kurul sonrasında açıklanan gelir - gider tablosunda oldukça ilginç durumlar var. En çok görmek istediğim kulübe yapılan bağışların gelirler hanesinde görünmemesi. Biz Eskişehirspor sevdalıları olarak ekonomik gücümüzün yeterli olmaması nedeniyle bağış yapamadık. Fakat bu kulübün yönetimine giren, Eskişehirspor Kulübü Yöneticisi sıfatını alan şahıslar bu kulübe hiç mi bağış yapmadılar. O kutlu sıfatı üzerinde taşımanın bir bedeli yok mudur!? Gelen misafirlerin ağırlanması ve kulübün temsil edilmesi masraflarının dahi giderler hanesinde gösterildiği mali tabloda yöneticilerin yaptıkları bağışlar neden yer almıyor. Eskişehirspor Kulübü Yöneticisi sıfatını "bedava"ya mı taşıyor bu insanlar!? Örneğin hemen her ortamda GS'li olmaktan gurur duyduğunu ilan eden türkücü bu kulübe ne kadar bağış yapmıştır. Görevde bulunduğu sürece içerisinde Eskişehirspor'a ne gibi katkıları olmuştur?
***
Eskişehirspor Yöneticiliği bu kadar ucuz olmamalı, olmayacaktır da. Eğer o makama seçilen insanlar hiçbir mali külfete girmeyeceklerse, sadece resmi gelirlerle bu kulüp yönetilecekse bırakın gidin. Eskişehirspor sevdalıları kendi aralarında seçecekleri KARA&KIZIL sevdalı yüreklerle bu kulübü sizlerden çok daha iyi yönetirler. En azından Yüksek Eskişehirspor Bilinci çerçevesinde hareket ederek, barlarda pavyonlarda şarkıcı hanımlara fındık fıstık taarruzunda bulunmazlar.
***
Mali Tablo'da düşündüren noktalardan birisi de "diğer" giderler hanesi. 352.552 TL tutarındaki bir gider kaleminin diğer giderler olarak sunulması hiç de doğru değildir. Bu giderler de diğerleri gibi kalem kalem gösterilmelidir. Dernek yönetimlerinde bu kadar büyük bir meblağ diğer giderler hanesinde "yuvarlanamaz". Bu rakam açılıma muhtaç bir rakamdır. Bizler merak ediyoruz bu "diğer" giderler hanesindeki rakama fındık fıstık ücreti dahil midir!?
***
Bir başka ilginç gider kalemi de "Temsil ve Ağırlama Giderleri"... 381 bin 600 TL tutarındaki bu temsil ve ağırlama giderleri nedir. Ne anlama gelir... Anladığımız şudur; kulübü temsil etmek üzere bir toplantıya katılırsınız, Eskişehir dışında bazı toplantılara katılırsınız, bazı yerlere telgraf çekersiniz, çiçek gönderirsiniz, bir düğünde çeyrek altın takarsınız vs vs. Ağırlama olayı da şöyle olablir; bir TFF temsilcisi gelir, onu misafir edersiniz, konaklamasını sağlarsınız, yedirir içirisiniz. Eskişehir'e gelen misafir takım yöneticilerine centilmenlik gereği bir akşam yemeği ısmarlarsınız. Transfer görüşmeleri için gelen futbolcuyu ağırlarsınız, bir çorbadır, çibörektir, haşhaşlı poğaçadır yedirir içirirsiniz. vs vs... Gelirler hanesinden anladığımız kadarıyla sizler bu kulübe 5 kuruş para vermediğiniz halde bunların parasını bile kulüpten mi alıyorsunuz!? Eğer öyleyse yazıklar olsun bize ki, sizin gibi insanları halen bu kulübün başında tutuyoruz.
***
Kafama takılan bir diğer gider hanesi de "Dergi ilan ve reklam" giderleri. Hangi dergide neyin reklamı yapılmıştır. Eğer böyle bir ilan ve reklam çalışması varsa Eskişehirspor'a faydası ne olmuştur? 313 bin 224 TL tutarındaki bu gider kaleminin ayrıntılarını çok merak ediyorum. Tabii sonuçlarını da çok merak ediyorum. 
***
Sonuç olarak baktığımız vakit kafamıza takılan üç kalem mevzunun bedeli yaklaşık 1 milyon lira. Kulüp yöneticilerinin ödemeleri gereken bedelleri de ortaya koyarsak Halil Ünal'ın sözü doğru çıkacak. Kulübümüzün borcu kalmayacak. Taraftara ne kadar pahalı ve kalitesiz olursa olsun özgün ürün alın çağrısı yapan yönetimin bulundukları koltuklarda bu mali tablo sayesinde "beleş" oturduklarını anlamış bulunuyoruz. Bu noktada taraftarımız olayları iyi irdelemeli. İspatı mümkün olmayan suçlamalarla değil, yönetimin açık ve bariz hataları ile mücadele ederek pavyoncu zihniyeti bu kulüpten uzaklaştırmak için var gücüyle çalışmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder