24 Haziran 2012 Pazar

Anlayana bir masal: Karga ile Tilki...

Bugün sizlere hemen hemen hepinizin bildiği bir masalı tekrar anlatmak istiyorum. Özellikle Eskişehirspor sevdalılarının bu masalı bir kez daha okumalarını ve 50. Yılda sevdamızı layık olduğu yerlere taşıyabilmemiz için yapılması gerekenleri bu masalın anlattığı "anafikir" doğrultusunda belirlemelerini temenni ederim.


Masalımızın adı "Karga ile Tilki"... Ünlü Fransız şair Jean de La Fontaine'e ait olan bu masalı gelin önce hep birlikte bir kez daha okuyalım:

Bir dala konmuştu karga cenapları;
Ağzında bir parça peynir vardı.
Sayın tilki kokuyu almış olmalı,
Ona nağme yapmaya başladı:
“-Ooo! Karga cenapları, merhaba!
Ne kadar güzelsiniz, ne kadar şirinsiniz!
Gözüm kör olsun yalanım varsa.
Tüyleriniz gibiyse sesiniz,
Sultanı sayılırsınız bütün bu ormanın.”
Keyfinden aklı başından gitti bay karganın.
Göstermek için güzel sesini
Açınca ağzını, düşürdü nevalesini.
Tilki kapıp ona dedi ki: “Efendiciğim,
Size güzel bir ders vereceğim:
Her dalkavuk bir alığın sırtından geçinir,
Bu derse de fazla olmasa gerek bir peynir.”
Karga şaşkın, mahcup, biraz da geç ama,
Yemin etti gayrı faka basmayacağına

Evet ünlü şairin masalı böyle. Bu kısa metinden bizler çok önemli dersler çıkarmalıyız. Öyle zamanlar yaşanır ki, bazı kişiler hiç de haketmedikleri yerleri, koltukları işgal edebilirler. Ancak durum öyle bir hal almıştır ki, bizler her ne kadar onu haketmediği o koltuktan indirmek için ne kadar kaba kuvvet harcarsak harcayalım onun bulunduğu yere ulaşmamız dahi mümkün olmayabilir. Bu nokta da tilki kadar zekice bir manevra ile, hiç de uğraşmadan kendimizi yormadan, hem ona gereken dersi vermiş hem de işgal altındaki makam ya da mevkiyi ehil kişilere teslim etmiş oluruz.

Eskişehirspor mutlak surette birgün 1965 ruhuna yeniden kavuşacak ve yüreklerimizde yanan ızdırap ateşi yeniden Kara&Kızıl sevda ateşine dönüşecektir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder