29 Ocak 2013 Salı

Yatak Futbolu...

Fair Play kuralları ile birlikte ülkemizde yeni bir futbol sistemi oluştu...
Üstün beceri (!) sahibi teknik direktörler futbolcularına artık bu sistemi öğretiyorlar...
Aynı üstün beceri(!)ye sahip olan futbolcular da bunu çok iyi uyguluyorlar...
Bu tür takımlardan bir örneğini dünkü Eskişehirspor - Orduspor maçında gördük...
Eskişehirspor takımı her zaman olduğu gibi seyir zevki üst seviyede bir futbol karşılaşması izlettirmek için yoğun çaba sarfederken, ünlü teknik direktör Cuper'in öğrencileri oyunu çirkinleştirmek adına her şeyi yaptılar.
Orduspor'lu oyuncular çirkeflik ve çirkinli sergileme konusunda ne denli beceri sahibi olduklarını tüm futbol kamuoyuna gösterdiler...
***
Daha oyunun başında sadece çirkin futbol değil, uzak doğu sporlarında da oldukça becerikli olduklarını gösteren Ordusporlular zaman zaman Eskişehirsporlu hakiki futbol emekçilerini durdurmak için, judo, Aikido, Kung-Fu gibi savunma ve saldırı sporlarının ince ayrıntılarını bizlere izlettirdiler.
Macı izlerken Cuper'in hafta boyunca oyuncularına şu nasihatleri defalarca verip ezberlettirdiğini net bir şekilde anladık: "Sert oynayın, rakibe futbol oynatmayın, kırmızı da görseniz kale önünde etten duvar örün, girdiğiniz her ikili mücadelede yere yatıp oyunu soğutun ve vakit kazanın!" 
Ne yazık ki bi zihniyetle futbol oynayan takım sayısı sadece Orduspor ile sınırlı değil.
Atatürk Stadı'nda FB dahi aynı taktikle oynamış, yata yata maçı bitirerek kazandıkları 1 puanı birbirlerine sarılarak kutlamışlardı...
Bu aciz futboldan da öte çirkef futboldur...
***
Eskişehirspor şu an Türkiye'de futbolun bütün güzelliklerini stada akın eden taraftarlara izlettirmek için mücadele eden tek takım görüntüsünde. Puan almak için her yol mübahtır anlayışından uzak, güzel oynayarak puan kazanmak peşinde koşan, futbolun gerçek emekçilerinin bulunduğu bir takım.
Bunun karşılığında korkunç transfer ücretleriyle ecnebi ağırlıklı takımlar kuran kulüpler dahi Eskişehirspor'un bu güzel futbolu karşısında zaman zaman acze düşüp "Yatak Futbolu"na sergilemektedirler.
Fair Play kuralları gereğince rakip takımın sakat futbolcusu varsa oyunun durdurulması kuralı ne yazık ki, ülkemizde hiçbir zaman gerçek anlamda işletilmedi ve işletilmeyecekte...
Dün bunu bir kez daha gördük...
Her ikili mücadelede yere yatan ve bir türlü kalkmak bilmeyen Ordusporlu futbolcular, golü yedikten sonra ne hikmetse adeta pilot olup havada uçmaya başladılar.
***
Hakemler bu durumu iyi değerlendirmelidirler.
Bazı faul pozisyonlarında kullanılan "hakemi aldatma" takdiri bu tür pozisyonlarda da kullanılmalı ve kart ile cezalandırılmalıdır.
Aksi takdirde yatak futbolu ülkemizde büyük bir hızla gelişecek ve ne yazık ki, Avrupa'nın çok gerilerinde kalacağız...
90 Dakika boyunca futbolu güzelleştirmek için uğraşan futbolcuların, yatak futbolu oynayan rakiplerinin sahtekarlıklarıyla emeklerinin çalınmasına artık göz yumulmamalıdır.
Federasyon ve MHK bu duruma bir çare bulmazsa kaybeden sadece Eskişehirspor değil Türk Futbolu olacaktır...

1 yorum:

  1. Çimlerimiz rahat, Tarık Uslu iyi çalışıyor:) Fakat, bu futbolun prim yapması biraz da rekabet ortamının yaratılmamasından, kalite yoksunluğundan ve 1 puan dahi kazanmanın kutsallaştırılmasından kaynaklanıyor. Esasında sorun futbolun ülkemizdeki felsefinde yatıyor. Eee futbolu da ülkenin mantığından ayırmazsınız. Değer erozyonunun yansıması. Değerlerimiz diye çıkanların değerlerin içini boşaltması...Rıdvan ARAS

    YanıtlaSil