17 Haziran 2021 Perşembe

Kerem Atılmaz'dan Kurtuluş Savaşımız'ın ''KORKUSUZLAR''ı

 


''Türk evladı ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır!''
Cumhuriyetimizin kurucusu Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu sözlerini tüm mirasını kendisinin çabalarıyla kurulan Türk Tarih Kurumu'na bağışlarken söylemiştir.
Günümüz gençleri için çok önem taşıyan bu sözler, değerli kardeşim Kerem Atılmaz'a ilham olmuş ve uzun süren çalışmalar neticesinde bizlere KORKUSUZLAR adlı eserini lütfetmiş.
***
Önsözü usta gazeteci Uğur Dündar tarafından yazılan kitapta Kurtuluş Savaşımız'da nice kahramanlıklara imza atan, ancak bugün adları çok da bilinmeyen korkusuz kahramanları yazmış sevgili Kerem Atılmaz.
Kerem Atılmaz'ın, Eskişehirli Fatma Çavuş'tan, Topkapılı Cambaz Mehmet Bey'e kadar, çok sayıda korkusuz kahramanı sığdırdığı kitap bir solukta okunası kitaplardan biri. Yazarın üslubu son derece akıcı ve hoş bir üslup. Klasik bir tarih kitabı gibi dipnotlarla, tarih bilgileriyle boğulmamış, bir kahramanlık romanı kıvamında kısa yaşam öyküleri...
***
1. Dünya Savaşı'ndan, Kurtuluş zaferimize kadar uzanan kahramanlık destanında adları çok duyulmayan, ancak kahramanlıklarıyla bugün üzerinde huzur içinde yaşadığımız bu güzel ülkeyi bizlere kazandıran onlarca korkusuz kahramanı tanımak gerçekten insana derin bir huzur veriyor. Kitabı okudukça mahcubiyetimiz artıyor, gözlerimiz nemleniyor...
***
KORKUSUZLAR, kütüphane raflarına mahkum edilecek bir kitap değil.
Bu güzel memlekette yaşadıkça ara ara raftan alınıp, okunası bir kitap. İnanın her okuduğunuzda aynı hisleri yaşayacağınızdan eminim.
KORKUSUZLAR, sevdiklerimize özel günlerinde en güzel hediye olabilecek kıvamda bir kitap.
KORKUSUZLAR, arkadaşlarımıza, dostlarımıza tavsiye edilecek nitelikte bir eser.
KORKUSUZLAR, evlatlarımıza miras bırakılacak kadar da kıymetli bir eser.
***
KORKUSUZLAR kitabından Eskişehirli Fatma Çavuş'un anlatıldığı bölümden kısa bir alıntı ile sözlerimizi tamamlayalım:

...
Eskişehir'den Ankara'ya onlarca kağnı ile birlikte yürüyerek gitmeleri gerekiyordu. Köylerde kalan yaşlıların ya da çocukların bunu yapmalarına gücü yetmezdi. O bölgedeki köylüler bir araya gelerek toplantı yaptılar. Oldukça tehlikeli bir işti. Çünkü Yunan askerleri tüm köylere baskınlar düzenliyor, yakıp yıkıyor, talan ediyorlardı. Oldukça uzun sürecek bu yolculukta yakalanmaları an meselesi, yakalandıkları takdirde sağ kalmaları imkansızdı. Buna rağmen Kuzfındık Köyü'nden Fatma Hatun ''Erlerimiz, çocuklarımız vatanımız için, bizim için cephelerde can veriyor. Bizim de bu kağnıları Kemal Paşa'ya ulaştırmamız vatan borcudur. Ben ne pahasına olursa olsun bunları Ankara'ya götüreceğim'' diyerek fitili ateşledi. Bu sözler üzerine tam 11 kadın daha gönüllü olarak, yayan (yürüyerek) şekilde Ankara'ya gitmeye karar verdiler.
...
***
Yazar Kerem ATILMAZ'a bu güzel eseri için teşekkür ediyor, siz değerli dostlara da iyi okumalar diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder